Fransa’da E-Fatura ve E-Raporlama

2017’den itibaren B2G işlemlerine aşamalı bir yaklaşımla elektronik faturalandırma uygulayan Fransa, 2023’ten itibaren zorunlu B2B e-fatura ve e-raporlama getirmeyi planlıyor. Bu, hükümetin Chorus Pro portalı aracılığıyla satış faturalarının ön ödemesini de içermekte. Bu, başlangıçta yerel B2B faturalarını kapsayacak ve ek olarak, yerel B2C ve sınır ötesi satış faturalama işlem verilerinin Fransız vergi makamlarına bildirilmesi (‘e-raporlama’) gerekecektir.

Her iki gereksinim de aşağıdaki şekilde uygulanacaktır:

  • Ocak 2023 – Büyük İşletmeler

  • Ocak 2024 – Orta Ölçekli Şirketler

  • Ocak 2025 – Küçük Şirketler

Bu, müşterilerin yasal bir anlaşmada yalnızca e-fatura almaya rıza göstermesini gerektirdiğinden, AB KDV Direktifinden bir istisna için Avrupa Komisyonu’na bir başvuru yapılmasını gerektirecektir.

İşletmeler Chorus Pro’ya dijital erişim için başvurmak zorunda kalacaklar. Daha sonra satış faturalarını aşağıdaki yollardan biriyle yükleyebilecekler:

Manuel Giriş

PDF veya XML Fatura Yükleme

EDI veya API Bağlantısı

Faturaların ve verilerinin kaydedilmesi Avrupa’daki birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. İdari basitleştirmeye ek olarak, dolandırıcılıkla mücadeleye yardımcı olur. Yönetimle değişimlerde bir topluluk yükümlülüğü olan elektronik faturalama, Fransa’da işletmeler arasındaki işlemlere genişletilecek.

Kamu Maliyesi Genel Müdürlüğü (DGFiP), Ekim 2020 tarihli “Fransa’da dijital çağda KDV” raporunda elektronik faturalandırmanın genelleştirilmesini inceliyor ve hükümetin öngördüğü reformu açıklıyor. Reformun etkili olabilmesi için, elektronik faturalama (e-fatura), verilerin elektronik iletimi (e-raporlama) ile birlikte yapılmalıdır.

Elektronik Faturaların Hedefleri ve Avantajları

2020 Finans Kanunu’nun 153. Maddesi, 1 Ocak 2023 ile 1 Ocak 2025 tarihleri arasında KDV’ye tabi tüm şirketler için (büyüklüklerine bağlı olarak) elektronik faturalama yükümlülüğü getirmektedir. Dört hedef tanımlanmıştır:

  • Kâğıt faturaların işlenmesi ve güvenli ticaretin getirdiği sınırlamaları kaldırmak;

  • Vergi kaçakçılığına karşı mücadele etmek ve otomatik çapraz kontroller yoluyla KDV açığını azaltmak;

  • Hükümet eylemlerinin daha ayrıntılı yönetimini teşvik etmek için şirketlerin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmak;

  • Önceden doldurarak KDV iadelerini kolaylaştırmak.

DGFiP raporuna göre, elektronik faturalandırmanın avantajları çoktur:

  • Düşük maliyet (kâğıt fatura için on Euro’dan fazla olana kıyasla bir Euro’dan az);

  • Sürekli otomatik faturalama zinciri;

  • Fatura işlemedeki ilerlemenin düzenli olarak izlenmesi;

  • Ödeme koşulları ile ilgili ihtilafların sınırlandırılması.

Müşterilerimize, Fransa Kamu Maliyesi Genel Müdürlüğü (DGFiP) ile tam entegre SAP içerisinden e-Fatura süreçlerini yönetebilecekleri Melasoft SAP e-Fatura Çözümü ile yardımcı oluyoruz.

BİR SONRAKİ ADIMINIZ…

Hizmetlerimiz ve çözümlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, hemen bizimle iletişime geçin!

Uyum Çözümleri
Avrupa
Almanya
Polonya
Serbia
Sırbistan

© Melasoft Information Technologies