Tayland’da e-Faturalama Süreci İşliyor
Tayland hükümeti, sertifikalı hizmet sağlayıcıları kullanarak güçlü bir e-fatura sistemi geliştirmek için çalışıyor. Bu, işletmeler için uygun bir alternatiftir.
Zira e-vergi faturalandırması işletmeler için karmaşık teknik ve yasal adımlar içermektedir. Hükümet bu karmaşıklığı ve ortadan kaldırmak ve fatura sistemini düzenlemek için adım attı. Buna göre, Elektronik İşlemleri Geliştirme Ajansı (ETDA), elektronik hizmet sağlayıcıları için başvuru sahibinin çözümünün güvenli ve uyumlu olup olmadığını değerlendirmek için bir sertifika süreci başlattı.
Tayland Gelir İdaresi ve e-Fatura Süreci
Bu bağlamda, Tayland Gelir İdaresi hangi işlemlerde elektronik fatura ve makbuz düzenlenebileceğine ilişkin bir düzenleme yayınladı. Öncelikle, KDV kaydı yaptıran her kişi için Gelir İdaresi Genel Müdürü’nün onayı gerekli hale gelmiştir. Bununla birlikte, başvuru sahibinin aşağıda belirtilen kriterleri karşılaması gerekir. Bu kriterler;
– 10 milyon Baht (yaklaşık 333 bin Amerikan doları) veya daha fazla kayıtlı sermayeye sahip sınırlı veya halka açık bir şirket olmak veya bir devlet kurumu olmak,
– Belirli bir süre boyunca iş yapma geçmişine sahip olmak,
– İç kontrol ve denetim sistemlerine sahip olmaktır.
Başvuru sahibi elektronik vergi fatura ve makbuzlarının hazırlanması ve saklanması için Tayland Gelir İdaresi (TGİ) tarafından çıkarılan 2555 sayılı yönetmeliğin öngördüğü düzenlemelere uymak zorundadır. Bu düzenlemeler, verilerin güvenliği, denetim izinin korunması, kullanıcı erişim düzeyleri ve parolaların denetimiyle ilgilidir.
E-vergi faturaları ve makbuzları, iki dijital imza içermelidir. Bu imza, TGİ’nin onayladığı bir sertifika yetkilisi tarafından verilen bir sertifikayı ve sertifika numarasını içermelidir.
E-vergi faturalarında, kredi ve borç senetlerinde ve makbuzlarda yer alan veriler her ay çıkarılmalı. Müşteri bilgileri, mal/hizmetin fiyatı ve KDV tutarından oluşan veriler TGİ’ye gönderilmelidir.
Tayland e-fatura süreci ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. TGİ’nin Tayland’daki mali süreci şirketler için daha verimli hale getirme yönteminin bir parçasıdır. Bu aşamada yukarıdaki koşulların Gelir İdaresi tarafından nasıl izleneceği ve değerlendirileceği belli değildir. Gelir İdaresi şirketleri bu planı benimsemeye teşvik ettiği için bu zaman içinde daha iyi anlaşılacaktır.